Historie

De Historie van The Hohner Boys:

De Mondharmonica Vereniging The Hohner Boys uit Gaanderen (gemeente Doetinchem) werd opgericht op 3 juni 1933 door de toenmalige kapelaan Mientjes.

thboptredenbeginVanuit de Jonge Werkman, een onderafdeling van de toenmalige arbeidersbeweging, thans FNV, werden een aantal jonge mannen bijeen gebracht om zelfstandig een muziekgroepje te vormen. In die tijd was een mondharmonica het goedkoopste instrument. Daarvan werden er dan ook een aantal aangeschaft en de club was een feit geworden. De club bestond uit enkel jongemannen, Boys dus, en de mondharmonica's waarop men speelde waren van het merk Hohner zodat de naam voor de vereniging snel was gevonden: The Hohner Boys.

Toen in de begin zeventiger jaren gelukkig ook dames tot de vereniging toetraden en de muzikale klanken van het orkest kwamen versterken werd, tijdens een ledenvergadering, heel democratisch besloten de naam van de vereniging ongewijzigd te laten. De Girls voelden zich binnen de vereniging zo ge-emancipeerd dat ze het niet nodig vonden om afzonderlijk genoemd te worden.

De instrumentale bezetting heeft in de loop der jaren wel enige verandering ondergaan.
Werd in de beginjaren in het orkest zelfs gebruik gemaakt van o.a. piano- en vioolbegeleiding, zo werden in latere jaren naast de mondharmonica's  ook drums, gitaar, de bas- en vineta mondharmonica als begeleidingsinstrument ingevoerd.  

Een tweetal zangeressen en zangers, vanuit de club gerekruteerd, maken thans het orkest compleet. De meeste leden hebben een jarenlange staat van dienst binnen de vereniging. Twee leden zijn zelfs al vanaf resp. 1945 en 1946 lid en zijn nog steeds als spelend lid actief.

The Hohner Boys is een gezellige vereniging waarbij jong en oud zeer goed samengaan en men de onderlinge gezellige sfeer tijdens hun optredens ook aan het publiek weet over te brengen.Tijdens hun optreden maakt de vereniging gebruik van een eigen professionele geluidsinstallatie welke installatie door een eigen geluidstechnicus wordt bediend.

The Hohner Boys zijn niet alleen een veel gevraagd orkest in de Achterhoek en Liemers, maar ook in de verdere regio zoals de Veluwe en Twente weet men van hun bestaan.

Met hun avondvullend programma, van hun toch wel unieke sound van de mondharmonicamuziek met zang en afgewisseld met een Achterhoeks praatje staan de leden dan ook regelmatig op de diverse podia en in zalen in de regio op de planken. Vanuit de vereniging is ook een trekharmonicagroep ontstaan, welke ook tijdens een optreden in het programma actief is.

Bij de diverse Verzorgingstehuizen, Bejaardencentra, Vrouwenverenigingen, Rode Kruis-, Zonnebloem- en Ouderenafdelingen maar ook andere verenigingen en gezelschappen zijn ze dan ook geen onbekenden.

Zowel in 1997 als in 2003 organiseerden The Hohner Boys, in samenwerking met de NOVAM, in Schouwburg Amphion te Doetinchem, zeer succesvol, een groot Internationaal Mondharmonica Festival.  Naast de vele Nederlandse deelnemers namen ook groepen uit Duitsland, Frankrijk deel.  Zelfs uit Polen was een deelnemer aanwezig.
Het 2 daagse Festival werd beide keren in een vol Amphion afgesloten met een Galaconcert met meer dan 500 bezoekers.
Vanuit het rijke verenigingsleven dat Gaanderen kent, nam in 1997 ook het Gaanderens Mannenkoor, en in 2003 MPG - Musical Producties Gaanderen - een deel van het programma voor hun rekening.

In 2008 werd het 75 jarig bestaan van de vereniging groots gevierd met een receptie in Zalencentrum "Het Onland". De muzikale omlijsting, voor een volle zaal belangstellenden, werd uiteraard verzorgd door The Hohner Boys.

De vereniging telt thans 17 leden en heeft sinds de oprichting nog steeds haar domicilie in het Achterhoekse Gaanderen. 

The Hohner Boys

Mondharmonica-Hohner